Combinatiemedicijnen als onderhoudsbehandeling

Stofnaam(merknaam): Salmeterol+Fluticason (Seretide), Formotereol+Budesonide (Symbicort), Formoterol+Beclomethason (Foster)

Werking: De werking is hetzelfde als reeds beschreven. Om het gemakkelijker te maken om dagelijks je medicijnen te nemen worden soms een langwerkende luchtwegverwijder en een ontstekingsremmer gecombineerd in één pufje: dat maakt het innemen makkelijker.

Toedieningsvorm: Bijna alle middelen worden toegediend door middel van inhalatie (zie toedieningsvormen). Afhankelijk van je techniek en voorkeur kun je samen met je arts of verpleegkundige voor een specifieke toedieningswijze kiezen.

Bijwerking(en): de luchtwegverwijder en ontstekingsremmer hebben, in het combinatie-middel verschillende bijwerkingen. Van de luchtwegverwijder zijn dit trillen van handen en vingers, hoofdpijn, hartkloppingen. Bij de ontstekingsremmer gaat het om heesheid, geïrriteerde keel, schimmelinfecties in de mond.

Voorkomen van bijwerkingen

Om keelklachten en keelinfecties te voorkomen, moet je je mond spoelen na inhalatie met een ontstekingsremmer, ook in een combinatiemiddel!