Is jouw astma onder controle?

Het dagelijks gebruiken van je medicijnen en het volgen van de leefregels moeten er samen voor zorgen dat je astma onder controle is. Je hebt dan weinig tot geen klachten, je bent niet beperkt in je dagelijkse activiteiten en je gebruikt zo min mogelijk aanvalsmedicatie. Maar hoe weet je nu dat je astma onder controle is?

Bij iedere controle in het ziekenhuis vraagt de dokter of je klachten hebt. Bijvoorbeeld of je ’s nachts wakker wordt door het hoesten of dat je benauwd bent als je rent of sport. Ook luistert de dokter naar je longen, kijkt hij naar de manier van ademhalen en naar je groei. Als jijzelf, je ouders en de dokter tevreden zijn, bepaalt al deze informatie samen of je astma goed is ingesteld.

Sinds een paar jaar worden standaard vragenlijsten gebruikt om te controleren op astma, ook wel de Astma Controle Test genoemd. Er zijn twee verschillende versies van de test. De Children Astma Control Test (C-ACT) is speciaal gemaakt voor kinderen van 6-12 jaar. Bij deze vragenlijst vullen ook je ouders een aantal vragen in. De oudere kinderen (vanaf 12 jaar) gebruiken de Astma Controle Test (ACT) om hun astma controle vast te stellen. Beide testen bestaan uit een klein aantal vragen.

Kijk ook bij Astma Controle Test voor meer informatie over deze vragenlijst en het gebruik ervan in Luchtbrug!

 

Score astma controle test

Een totale score lager dan 20 is een aanwijzing dat je astma niet goed onder controle is, je hebt nog teveel klachten! Is de totale score 20 of hoger, dan is je astma goed ingesteld en heb je weinig tot geen klachten.