Is jouw astma onder controle?

Het dagelijks gebruiken van je medicijnen en het volgen van de leefregels moeten er samen voor zorgen dat je astma onder controle is. Je hebt dan weinig tot geen klachten, je bent niet beperkt in je dagelijkse activiteiten en je gebruikt zo min mogelijk aanvalsmedicatie. Maar hoe weet je nu dat je astma onder controle is?

Bij iedere controle in het ziekenhuis vraagt de dokter of je klachten hebt. Bijvoorbeeld of je ’s nachts wakker wordt door het hoesten of dat je benauwd bent als je rent of sport. Ook luistert de dokter naar je longen, kijkt hij naar de manier van ademhalen en naar je groei. Als jijzelf, je ouders en de dokter tevreden zijn, bepaalt al deze informatie samen of je astma goed is ingesteld.

We gebruiken een vragenlijst om te controleren op je astma, ook wel de Astma Controle Test genoemd. Er zijn twee verschillende versies van de test. De Children Astma Control Test (C-ACT) is speciaal gemaakt voor kinderen van 6-12 jaar. Bij deze vragenlijst vullen ook je ouders een aantal vragen in. Als je 12 jaar of ouder bent gebruik je de Astma Controle Test (ACT) om je astma controle. Beide testen bestaan uit een klein aantal vragen.

Waarom een astma controle test?

Voordeel van de testen is dat je ze gemakkelijk en snel invult. Ook wordt de test door veel dokters gebruikt, waardoor er veel meer overeenstemming tussen de dokter is. Een nadeel van de test is dat de vragenlijsten maar een klein stukje van de astmaklachten kan samenvatten en dat de vragenlijst geen aandacht besteed aan de kwaliteit van leven.

Het is belangrijk dat de dokter regelmatig informatie van jou ontvangt over hoe het gesteld is met jouw astma. Daarom is het belangrijk om, via Luchtbrug of via de app, de Astma Controle Test online in te vullen. Je dokter bekijkt samen met jou (en/of je ouders) hoe vaak je dit moet doen, meestal zal dit één keer per maand zijn.

Je krijgt van Luchtbrug automatisch een bericht naar je mail wanneer het weer tijd is om een vragenlijst (de Astma Controle Test) in te vullen.

Na het invullen van de vragenlijst ontvang je direct een reactie over je score. Zo word je zelf ook goed geïnformeerd over hoe je astma onder controle is. Na het invullen van de vragenlijst ontvangt ook het astmateam een bericht hierover. Zij houden op deze manier in de gaten hoe het is met je astma en als de score laag is (dit duidt op een minder goed ingestelde astma) kan het team contact met je opnemen.

Score astma controle test

Een totale score lager dan 20 is een aanwijzing dat je astma niet goed onder controle is, je hebt nog teveel klachten! Is de totale score 20 of hoger, dan is je astma goed ingesteld en heb je weinig tot geen klachten.

In Luchtbrug worden de scores van alle ingevulde vragenlijsten opgeslagen en weergegeven in een grafiek, waardoor je gemakkelijk je astma controle over een langere periode kunt bekijken.

Een vragenlijst vervangt nooit jouw eigen indruk over hoe het met je gaat!

De vragenlijst is nooit een vervanging voor de klinische indruk van jou of je ouders. Er zijn namelijk ook kinderen die niet goed in de gaten hebben wanneer zij benauwd zijn. Als we bij deze kinderen alleen de vragenlijst gebruiken, dan weten we niet goed hoe het écht gaat.